Dit is Londen

Geldzaken

Britse ponden

In tegenstelling tot de meeste landen om ons heen, heeft het Verenigd Koninkrijk de Euro (nog) niet ingevoerd. Voorgaande regeringen vonden het land nog niet klaar voor de Euro en hielden vast aan de Britse Pond. De Britse Pond heet officiëel de Pond Sterling en bestaat al sinds 1158. De munt bestaat uit sinds 1971 uit 100 Pence. Voorheen waren dit Schilling. In het Verenigd Koninkrijk kent men 6 verschillende soorten munten, namelijk die van 1penny, 2 pence, 5 pence, 10 pence, 20 pence, 50 pence, 1 pond en pond. Verder zijn er biljetten van 5 pond, 10 pond, 20 pond en 50 pond.

Ten opzichte van de Euro is de Pond de afgelopen jaren in waarde gedaalt. Dit heeft tot gevolg gehad dat het voor toeristen uit de Eurolanden iets goedkoper is geworden om in het Verenigd Koninkrijk op vakantie te gaan. Het is altijd een goed idee om de huidige wisselkoers te raadplegen voordat je naar Londen vertrekt. In het blok hiernaast kun je de meest recente koers van de pond opvragen.

Pinnen en Creditcard

In Londen kun je vrijwel overal met je creditcard betalen. De meest gangbare creditcards zijn Visa, Mastercard en American Express en deze worden dan ook bijna altijd wel geaccepteerd. Naast het betalen in het restaurant, bar of een winkel, kun je in Londen je kaart ook gebruiken om bij de bank geld op te nemen. Je kunt vanzelfsprekend niet meer opnemen dan je limiet toestaat. Hoewel het betalen met een creditcard veel gemak met zich mee brengt, komen er in de meeste gevallen wel extra kosten bij kijken. De hoogte van deze kosten zijn afhankelijk van uw bank of creditcardmaatschappij.

Fooi geven

Het wel of niet geven van een fooi en de hoogte van de fooi is in veel gevallen verschillend. In restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 10 tot 20% van het totaalbedrag te geven. Vaak wordt er al een fooi op de rekening gezet van meestal 12,5%, die niet verplicht is om te betalen. Let er dus op dat je niet tweemaal een fooi betaald. Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven bij afhaalrestaurants of fastfoodrestaurants.

In de pubs en café's van Londen wordt normaal gesproken geen fooi gegeven. Een extraatje wordt natuurlijk altijd gewaardeerd, maar niemand zal het van je verwachten. In de taxi wordt vaak 10 tot 15% gegeven. Bij een kleine rit vragen klanten vaak het bedrag af te rond naar de volgende pond.

Deel deze pagina